zondag 27 september 2015

Pesten

De titel zegt "pesten". En u denkt nu, er komt een heel stuk over schoolkinderen. Nee, nu eens niet. Tenminste, ik ga een vergelijking trekken tussen dit bekende probleem en een ander probleem. Namelijk de opvang van de vluchtelingen uit Syrië.

Gisteren was ik op het YFC trainingsevent in Woerden. Precies in die zaal waar de gemeente Woerden vluchtelingen gaat opvangen, speelden de acteurs van Switch hun stuk "Survivors". Een toneelstuk waarin het pesten centraal staat. Tijdens en na het optreden worden leerlingen dan vervolgens duidelijk gemaakt hoe pesten begint met buitensluiten en worden ze handvaten aangereikt om zelf in actie te komen tegen pesten.

In het stuk zien we Tessa die, als populairste meisje van de klas, zich bedreigd voelt door een nieuwkomer, Suzan. Door haar klasgenootjes te bespelen (omdat ze stiekem ook een beetje bang voor haar zijn) krijgt ze 2 meelopers die haar vervolgens meehelpen bij het pesten, maar zich daar toch niet zo prettig bij voelen.

Laat nou net dit het zijn wat aan de hand is. dit is het "vluchtelingenprobleem". Niet dat ze hier naar toe komen, of dat de vluchtelingen zelf het probleem zijn. Nee. Het probleem zit veel dieper. Kennen we Martin nog? van "Rot op naar je eigen land" van de EO? In de eerste afleveringen leek Martin een racist. Maar naar mate we hem beter leerde kennen werd duidelijk dat hij helemaal geen problemen had met de vluchtelingen. Hij had zelf problemen. Hij was werkloos, kwam niet aan een baan, en zag de vluchtelingenstroom als een bedreiging voor zijn toch al kleine kansen op de arbeidsmarkt.

En er zijn er meer. Martin is niet de enige die financiële problemen heeft. En dit is niet het enige probleem wat mensen bezig houd. Er bijvoorbeeld ook mensen die bang zijn voor meer criminelen, omdat ze heel vaak mensen met een andere huidskleur op tv zien bij programma's als "opsporing verzocht", of al die beelden van IS. Of het terecht, weet ik niet, maar die angst is echt. Net als de angst van meelopers om zelf gepest te worden, of de angst van pesters om zelf gepest te worden, door de persoon die ze dan maar gaan pesten.

"Oprotten naar eigen land" prijkte er vanmorgen op het station van Woerden. Waarmee begon pesten ook alweer? Oh, juist, buitensluiten. En net als met slachtoffers van pesten, zijn de vluchtelingen zelf helemaal niet schuldig. Sterker nog, er zijn gelijkenissen tussen de vluchtelingen en de mensen die hen buiten willen sluiten. Allebei zijn het gelukszoekers. Ja, dat klopt, dat is ook het argument van zo iemand die vluchtelingen terug wil sturen. Maar dat zijn zij dus ook. Zij willen toch ook dat hun situatie verbeterd? Zij willen toch dat het veiliger wordt op straat? zij willen toch een baan of iets meer geld verdienen?.

Harald Doornbos (journalist) zei het al: Er zijn drie keuzes die zo'n Syriër zou kunnen kiezen.

  1. Terug naar Syrië
  2. Van appartement naar tent gaan en dan wellicht jaren in tent zitten
  3. Of naar de EU en daar op het beste hopen.
Iedereen, ook de klagers zouden voor optie 3 kiezen. En we weten ook allemaal dat het westen het een stukje beter heeft dan het oosten. En dan is het kiezen tussen landen als Frankrijk, Duitsland of Nederland. Tsja. En we kunnen ook wel er voor kiezen om ze daar in die buurt lokaal in een tentenkamp neer te zetten. Maar dat zal altijd geld kosten. Je denkt toch niet dat het arme oosten alleen voor die kosten wil opdraaien? "Niet ons probleem" zou het westen kunnen zeggen. Ook zo'n ding die het pesten zo'n moeilijk op te lossen probleem maakt, vanuit het oogpunt van de slachtoffers. Laat de pester, IS, maar lekker zijn gang gaan, omdat wij niet weten hoe we het moeten oplossen.

Goed. Maar hoe los je dan dat "vluchtelingenprobleem" op? Daarmee moeten we onze aandacht richten op de meelopers. Zij hebben ergens moeite mee, vaak geld, en/of gerelateerd aan andere basisbehoeften zoals zorg en veiligheid. Los die problemen op en ik denk, dat dan het aantal uitingen tegen vluchtelingen zal verminderen. De grote pester, IS, moet ook gestopt worden.

Licht de mensen voor. Vertel ze hoe het echt in elkaar steekt. (kijk naar Sandra, uit het zelfde EO programma). Geef ze handvaten om zelf iets te doen. Ik denk, dat ze dan eerder mensen gaan helpen. En natuurlijk bereik je niet iedereen. Er zullen altijd mensen zijn die vastgeroest zitten in hun denkwijze, maar het zou dingen zoveel beter maken.

Persoonlijk ben ik er trots op dat mijn stad vluchtelingen gaat opvangen. De "survivors" zijn hier wat mij betreft hartstikke welkom om te schuilen.

Als de oorlog komt,
En als ik dan moet schuilen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt,
Waar ik niet bij wil horen,
Mag ik dan bij jou?
Claudia de Breij - "Mag ik dan bij jou"











Geen opmerkingen:

Een reactie posten